Ange korrekt information när du ansöker om ESTA

Publicerad: Dec 22, 2020, Ändrat: Dec 22, 2020 | Tags: ESTA-ansökan, Fel på ESTA

Inledning

Resenärer bli alltmer medvetna om hur webbsidor, flygbolag, hotell, regeringar och andra organisationer samlar in uppgifter på nätet. Därför väljer många att boka hotell och andra tjänster med hjälp av alias, påhittade namn eller annan ”ogiltig” information för att på så sätt kontrollera hur de egna personuppgifterna används. När det kommer till resetillstånd såsom ESTA bör du dock ange korrekt information. Att ange uppgifter som är falska eller felaktiga kan leda till att din ansökan försenas eller nekas.

Giltiga data och valfria fält

Måste jag fylla i de obligatoriska fälten i min ESTA-ansökan?

Ja. Det är inte möjligt att gå vidare med din ESTA-ansökan om du lämnar obligatoriska fält tomma. Du måste fylla i alla fält i blanketten enligt de angivna gränserna för antal tecken och vilka format som kan användas.

Vad har ESTA-blanketten för valfria fält?

De valfria fälten på ESTA-blanketten rör information om dina sociala medier och ditt arbete (din roll). Alla andra fält måste fyllas i för att skicka in en ESTA-ansökan.

Kan jag ange anonymiserad eller annan alternativ information i min ESTA-ansökan?

Nej. Att avsiktligt ange felaktig information kan orsaka att din ESTA-ansökan nekas eller att din ESTA-ansökan måste kontrolleras manuellt, vilket kan ta upp till 72 timmar. Vanligast är dock att din ESTA-ansökan nekas om du anger felaktiga uppgifter.

Om den amerikanska tull- och gränsskyddsmyndigheten (Customs and Border Protection, CPB) inte har tillräcklig information om dig när de ska kontrollera din ansökan kommer du att nekas ESTA. Om du har angett fel uppgifter i din ESTA-ansökan måste du göra en ny ansökan.

Kan jag ange ”okänt” i fält där jag inte har uppgifter?

Ja. Om du av en rimlig anledning inte har informationen kan du ange ”okänt” på flera fält i din ESTA-ansökan. Du kan till exempel använda ”FNU” (First Name Unknown”) för förnamn om sökande inte har ett förnamn. Det är även möjligt att använda ”UNKNOWN” (okänt) för efternamn, stad, personnummer, e-postadress, amerikansk kontakt och fält med adressuppgifter.

Om tillämpligt kan du använda nollor för att ange okänd information i numeriska fält. Till exempel om du inte har ett telefonnummer för din amerikanska kontakt.

Hur gör jag om mitt namn har specialtecken eller svenska bokstäver?

ESTA-sökande som har specialtecken eller svenska bokstäver kan ersätta dessa när de gör sin ESTA-ansökan. Den maskinläsbara delen av passet visar hur namnet bör stavas i ESTA-blanketten. Om den maskinläsbara delen inte inkluderar denna information kan du använda följande ersättningar för specialtecken och svenska bokstäver:

  • ß,ß = ss
  • æ = a e
  • ö = oe
  • ü = ue
  • ë = e
  • ä = ae
  • Å = aa
  • ø = oe
  • ñ = n
  • ? = i j

Frågor om kön

Vad anger jag i min ESTA-ansökan om mitt pass inte anger ”kvinna”/”female” eller ”man”/”male”?

För närvarande är det endast möjligt att svara ”kvinna” eller ”man” på ESTA-frågan om kön. Om ditt pass anger kön med ett ”X”, en asterisk eller ett annat tecken betecknar ditt pass att du är en transperson. Då ombes du att ange det kön som du känner närmast relaterar till din personliga identitet.

Kan min ESTA-ansökas för att jag är en transperson?

Nej. Din ESTA-ansökan kan inte nekas på grund av könet som anges i ditt pass.

Kan jag ange ett annat kön än vad som anges i mitt pass?

Nej. När du fyller i din ESTA-ansökan måste du ange dina uppgifter såsom de anges i ditt pass. Om ditt pass anger ditt kön som ”man” måste du därför ange ”man” i din ESTA-ansökan, även om du inte identifierar dig som man.

Sammanfattning

Du bör vara försiktig när du fyller i vissa fält i ESTA-blanketten för att undvika misstag i din ansökan. Om du anger felaktig information eller gör misstag kan din ESTA-ansökan avvisas. Alltså är det viktigt att se till att du förstår alla  ESTA-frågor och att ta tid på dig att fylla i din ansökan.

Om du har ett pass från ett land med viseringsundantag och vill ansöka om ESTA för att resa till USA som turist, på affärsresa, för medicinska syften eller för att resa genom USA på väg till ett annat resmål, se till att ansöka om ESTA i god tid. Du kan även se dessa vanliga frågor för vidare information om ESTA.

Ansök om ESTA

Dela med sig

FacebookTwitterYoutube

Ansök om ESTA

ESTA är ett obligatoriskt resegodkännande för resenärer som reser till USA med flyg eller båt för turism, genomresa (transit) eller affärsbesök under högst 90 dagar.

Ansök om ESTA