Ansöka om amerikanskt visum med kriminellt förflutet

Publicerad: Feb 17, 2020, Ändrat: Feb 17, 2020 | Tags: ESTA, Visa med straffregister

Inledning

Om din ESTA-ansökan har nekats på grund av att du har ett kriminellt förflutet så är den andra möjligheten för dig att få resetillstånd till USA ett besöksvisum. Dessa besöksvisum finns i tre olika typer: turistvisum B-2, visum för tjänsteresor B-1, eller B-1/B-2 som är en blandning av turistvisum och visum för tjänsteresor.

Hur ansöker jag om amerikanskt visum om jag har ett kriminellt förflutet?

Om din ESTA-ansökan har nekats på grund av ett kriminellt förflutet så är det möjligt att du ändå är berättigad till att ansöka om B-2- eller B-1-visum för turism, tjänsteresor, transitresor eller resor för sjukvård. Dessa typer av resetillstånd medför en längre och dyrare ansökningsprocess, men medför även vissa fördelar, såsom att de har längre giltighetstid och tillåter att man stannar längre. För en fullständig jämförelse, vänligen se sidan behöver jag ESTA eller visum?

Vilka frågor ställs om kriminell bakgrund i blanketten DS-160?

Frågorna i blanketten DS-160 som gäller personer med kriminell bakgrund som inte involverar terrorism är:

  • Missbrukar du nu, eller har du någonsin missbrukat, droger?
  • Har du någonsin arresterats eller dömts för ett brott, inklusive brott som benådats, som du fått amnesti för eller liknande?
  • Har du någonsin brutit mot, eller varit del av en konspiration att bryta mot, lagstiftning gällande narkotika?
  • Är syftet med din resa till USA prostitution eller annan olaglig kommers, eller har du under de senaste 10 åren varit prostituerad eller bedrivit koppleri med prostituerade?
  • Har du någonsin varat inblandad i, eller planerar du att bli inblandad i, penningtvätt?
  • Har du någonsin varit inblandad i eller varit del av en konspiration rörande människohandel i USA eller i ett annat land?

Källa: https://ceac.state.gov/genniv/

För vardera av frågorna ovan måste du ange information om dina personliga omständigheter och på vilket sätt du rehabiliterats sedan din dom för kriminella aktiviteter som gäller frågorna ovan. Du bör vara ärlig i dina svar och kunna stödja eventuella påståenden med bevis. Aktiviteter som till exempel kan vara del av rehabilitation inkluderar att man inte är en återfallsförbrytare, att man fått jobb eller startat bolag eller att man har bildat familj.

Vad händer om jag nekas amerikanskt visum?

Om du nekas amerikanskt visum så anges vilken anledning som orsakat det och vilken immigrationslag som är grunden för beslutet. Innan du ansöker igen bör du se till att du har bevis som stöder att de immigrationsbestämmelser som använts för att neka dig amerikanskt visum inte längre gäller för dig.

Sammanfattning

Att ESTA nekas betyder inte att man inte kan resa till USA. Besöksvisum såsom B-2 turistvisum och B-1-visum för tjänsteresor är alternativa resedokument som vanligtvis medför fler fördelar än ESTA, men som dock kräver mer tid och pengar att ansöka om.

Dela med sig

FacebookTwitterYoutube

Ansök om ESTA

ESTA är ett obligatoriskt resegodkännande för resenärer som reser till USA med flyg eller båt för turism, genomresa (transit) eller affärsbesök under högst 90 dagar.

Ansök om ESTA