Att ansöka om ESTA om du nyligen bytt namn eller gift dig

Publicerad: Jan 29, 2021, Ändrat: Jan 29, 2021 | Tags: ESTA-stödberättigande, ESTA-pass, Postdaterat pass

Nygifta resenärer som vill besöka USA genom programmet för viseringsundantag bör vara medvetna om hur namnbyten och giftermål kan påverka hur de bör fylla i ESTA-blanketten. I följande artikel kan du läsa information om att ansöka om ESTA med postdaterat pass och lära dig att undvika vanliga misstag.

Vad är ett postdaterat pass?

En person som ska gifta sig och som vill resa på smekmånad direkt efter ceremonin kan ansöka om ett postdaterat pass. Det är ett pass som utfärdas i deras nya (gifta) namn innan bröllopet har ägt rum eller vigselbeviset har registrerats. Även om du byter namn när du gifter dig kan du resa med ditt tidigare namn. Då rekommenderas dock att du tar med dig en kopia av vigselbeviset och att du kontrollerar att passet i ditt tidigare namn bedöms vara giltigt i landet som du ska resa till.

Att ansöka om postdaterat pass

Det viktigaste att tänka på om du ska ansöka om postdaterat pass är tiden. Du bör ansöka cirka tre månader i förväg så att myndigheterna har tid att behandla din förfrågan, även om de får oväntat många ansökningar eller förhinder. Om du väntar till sista sekunden med att ansöka är det istället bättre att använda ditt existerande pass och att beställa ett pass i ditt nya namn när du kommer hem från din resa.

Om du har ont om tid men vill ha ett pass i ditt nya namn är det i vissa fall och i vissa länder möjligt att betala en extraavgift för snabbehandling.

Att tänka på om du vill skaffa postdaterat pass

Beroende på dina personliga omständigheter finns det ett par andra saker som du bör tänka på innan du ansöker om postdaterat pass:

  • Kostnad – Om du har flera år kvar innan ditt existerande pass går ut bör du tänka på att ett nytt pass kostar 350 kronor. Ett provisoriskt pass kostar 980 kronor.
  • Andra resor – Eftersom ditt aktuella pass måste lämnas in när du ansöker om postdaterat pass, och eftersom ditt postdaterade pass inte kommer att vara giltigt innan du gifter dig, kommer du inte att kunna resa under denna period.
  • Om bröllopet ställs in – Om bröllopet ställs in av någon anledning måste du återlämna det postdaterade passet och ansöka om ett nytt pass i ditt gamla namn.
  • Dubbelt medborgarskap – Om du har dubbla medborgarskap och därför har ett pass från ett annat land måste namnet på båda dina pass stämma överens. Om de inte gör det bör du ändra ditt pass från utlandet innan du ansöker om ett postdaterat pass.
  • Bröllop i utlandet – Du kan inte ansöka om postdaterat pass om du gifter dig i utlandet, då du behöver ett pass i ditt ogifta namn för att resa till utlandet och sedan för att resa hem igen.

Kan jag ansöka om ESTA med ett postdaterat pass?

Om du har ansökt om ett postdaterat pass kan du inte ansöka om ESTA förrän ditt nya pass blir giltigt, alltså dagen då ditt nya namn registreras. Om du inte har tillräckligt mycket tid mellan denna ändring eller ceremoni och din avresa bör du be en vän eller familjemedlem att ansöka om ESTA å dina vägnar.

Om en medborgare från ett land inom programmet för viseringsundantag har getts tillstånd att resa till USA men sedan byter namn (till exempel för att de gift eller skilt sig) måste de göra en ny ESTA-ansökan. Du bör ansöka minst 72 timmar innan din avresa, även om detta inte alltid är möjligt.

Kan jag använda ett pass med mitt gamla namn?

Om du har ett pass med ditt tidigare namn som utfärdades efter att du ändrade ditt namn (genom giftermål eller skilsmässa) kan du skicka in en ansökan med ditt tidigare namn och numret på passet med ditt tidigare namn. Din ansökan bör göras med samma namn som visas i ditt pass. Dock bör du svara på frågan om andra namn och alias genom att ange ditt nya namn. Du kan resa med ett pass i ditt tidigare namn och en biljett i ditt nya namn. Dock bör du i dessa fall ta med dig dokument såsom vigselbevis eller skilsmässopapper för att bevisa kopplingen mellan namnet på ditt pass och ditt nya namn.

Dela med sig

FacebookTwitterYoutube

Ansök om ESTA

ESTA är ett obligatoriskt resegodkännande för resenärer som reser till USA med flyg eller båt för turism, genomresa (transit) eller affärsbesök under högst 90 dagar.

Ansök om ESTA