ESTA för resenärer med flera pass/medborgarskap

Publicerad: Nov 04, 2019, Ändrat: Nov 04, 2019 | Tags: USA-visum, ESTA-krav

Inledning

Det kan vara svårt nog att hitta kraven för att resa till USA om man har ett pass. Så hur gör man om man har dubbelt medborgarskap eller har flera pass? I den här artikeln kan du läsa information för resenärer som har flera pass och som vill ta reda på vilka ESTA-/viseringskrav som gäller för resor till USA.

Vad är skillnaden mellan ESTA och visum?

ESTA (Electronic System for Travel Authorization) är ett viseringsundantag som låter personer med pass från länder med viseringsundantag resa till USA och vistas där i upp till 90 dagar (för vissa ändamål). Ansökan om ESTA görs helt på nätet. Det tar cirka 10 minuter att slutföra ansökan, och godkännande meddelas vanligtvis inom 72 timmar. Alltså är ESTA ett enkelt och bekvämt alternativ för resenärer som vill besöka USA som turister, personer på tjänsteresor, eller personer som reser av medicinska anledningar eller som reser genom USA till ett annat resmål.

Om du inte är berättigad till ESTA enligt ESTA-kraven, eller om du har nekats ESTA, så kan du istället ansöka om amerikanskt visum. Det kräver att du fyller i blanketten DS-160 och att du infinner dig på ett amerikanskt konsulat eller en amerikansk ambassad för en intervju om dina tidigare resor och ditt syfte med resan till USA. Ansökningar om visum kräver ytterligare tid än ESTA-ansökningar, för att fysiskt utfärda visum i ditt pass och för att posta det till dig. Hela processen för att ansöka om visum och att få ansökan godkänd kan ta från ett par veckor upp till flera månader.

Oberoende av om du ansöker om ESTA eller visum så måste ditt pass ha ett godkänt ESTA eller amerikanskt visum innan du reser till USA.

Jag är en medborgare i flera länder med viseringsundantag. Vilket borde jag välja?

Om du har pass från flera länder med viseringsundantag så kan du välja valfritt pass för din ESTA-ansökan. Du bör fortsätta att använda samma pass för eventuella framtida ESTA-ansökningar eller viseringsansökningar samt för resor till USA, då detta minskar risken för behandlingsproblem som kan uppstå om du använder flera olika pass.

Jag har flera medborgarskap, men ett har gått ut. Hur fyller jag i blanketten?

Ange den senaste passinformationen, oberoende av utgångsdatum för eventuella andra pass du har.

Jag har medborgarskap i ett land där jag inte har ett pass. Vad skriver jag på blanketten?

Om du är medborgare i flera länder men inte har pass i ett av dem så måste du fortfarande ange alla dina medborgarskap. Du kan lämna fältet där du ska ange passnummer tomt, eller så kan du ange nollor om det inte är möjligt att lämna fältet tomt.

Jag är amerikansk medborgare och har även pass från ett viseringsundantaget land. Vad anger jag i blanketten?

Om du är amerikansk medborgare eller har ett amerikanskt pass bör du inte ansöka om ESTA. Du bör istället använda ditt amerikanska pass när du besöker USA, samt när du besöker andra länder.

Sammanfattning

Det kan vara förvirrande att ansöka om visum eller ESTA när man har dubbelt medborgarskap eller flera pass. Sammanfattningsvis: om du har ett pass från minst ett land med viseringsundantag, samt från ett land med viseringskrav så kan du ansöka om ESTA. Om du är amerikansk medborgare och även har ett pass från ett land med viseringsundantag så behöver du inte ESTA och kan resa till USA med ditt amerikanska pass. Om du nekas ESTA, eller om du inte är berättigad till det, så kan du fortfarande ansöka om B1- eller B2-turistvisering.

Om du har ett pass från ett land med viseringsundantag och vill ansöka om ESTA för att resa till USA som turist, på affärsresa, för medicinska syften eller för att resa genom USA på väg till ett annat resmål, se till att ansöka om ESTA i god tid. Du kan även se dessa vanliga frågor för vidare information om ESTA.

Ansök om ESTA

Dela med sig

FacebookTwitterYoutube

Ansök om ESTA

ESTA är ett obligatoriskt resegodkännande för resenärer som reser till USA med flyg eller båt för turism, genomresa (transit) eller affärsbesök under högst 90 dagar.

Ansök om ESTA