ESTA-frågor om sökandes pass

Publicerad: Nov 19, 2020, Ändrat: Nov 19, 2020 | Tags: ESTA-pass, ESTA-krav, ESTA-stödberättigande

Inledning

Om du är medborgare i ett land som är del av programmet för viseringsundantag är du berättigad till att ansöka om ESTA (Electronic System for Travel Authorization) på nätet. Oberoende av om du ska resa på semester eller tjänsteresa kan du fylla i ESTA-blanketten för att undvika att behöva ansöka om visum, så länge du inte kommer att stanna i USA i mer än 90 dagar. ESTA-blanketten tar cirka 20 minuter att fylla i. Dock är det viktigt att kontrollera att du anger korrekt information så att din ansökan inte försenas eller nekas på grund av fel eller misstag. En av de vanligaste anledningarna till att en ansökan försenas eller nekas är att man väljer fel land. Läs vidare för att undvika det misstaget.

Vad är skillnaden mellan landet där jag är medborgare och landet som utfärdat mitt pass?

När du fyller i ESTA-blanketten måste du ange vilket land som har utfärdat ditt pass. Det är alltid detsamma som landet där du är medborgare. Om du till exempel är svensk medborgare men har fått ditt pass utfärdat av den svenska ambassaden i Singapore bör du ange ”Sverige” både som landet där du är medborgare och landet som utfärdat ditt pass. Den svenska ambassaden må ligga i Singapore, men det är fortfarande den svenska staten som utfärdat ditt pass.

Rullgardinsmenyerna för landet där du är medborgare och landet som utfärdat ditt pass innehåller listor på de 39 länderna som är del av programmet för viseringsundantag (VWP). Om landet där du är medborgare inte är med i programmet för viseringsundantag måste du ansöka om amerikanskt visum för att besöka USA.

Hur gör jag om jag är medborgare i flera VWP-länder?

En person med dubbla medborgarskap som ansöker om ESTA måste använda ett pass från ett land som är med i programmet för viseringsundantag (VWP) både vid avresan och när de anländer till USA. Personer med dubbla medborgarskap från två VWP-länder bör välja ett av sina pass och använda detta pass varje gång de reser till eller från USA. Det ser till att man undviker förvirring vid gränsen, vilket kan orsakas av flera olika resetillstånd eller pass.

Hur gör jag om jag har flera medborgarskap, inklusive amerikanskt medborgarskap?

Det är endast medborgare i VWP-länder som är berättigade till (och som måste) ansöka om ESTA. Om du har dubbelt medborgarskap och är medborgare i ett VWP-land samt amerikansk medborgare bör du använda ditt amerikanska pass när du reser till USA. Vissa resenärer använder pass från andra länder där de är medborgare, men den amerikanska regeringen förväntar sig att amerikanska medborgare använder sina amerikanska pass när de reser från främmande länder till USA. Här kan du läsa mer om att ansöka om ESTA om du har dubbelt medborgarskap.

Hur gör jag om jag har ett provisoriskt pass?

I vissa nödfall kan det hända att du inte kan ansöka om ett amerikanskt pass innan din avresa. Om du då endast har ett pass från ett VWP-land bör du ansöka om ESTA innan du reser till USA. När du kommer fram till den amerikanska gränsen bör du använda kön för icke-amerikanska medborgare, då du reser med ett pass från ett annat land.

Sammanfattning

För att undvika förseningar eller att en ESTA-ansökan nekas är det mycket viktigt att du ser till att alla uppgifter du anger är korrekta. När du fyller i ESTA-blanketten på nätet är webbläsarens ”session” endast aktiv i cirka 20 minuter. Därför rekommenderas det att du har ditt pass och andra nödvändiga dokument eller uppgifter om din resa till hands när du svarar på ESTA-frågorna. Du kan även regelbundet spara din ansökan. Detta är särskilt viktigt om du ansöker å en annan persons vägnar (till exempel åt en familjemedlem) och kanske inte har åtkomst till alla uppgifter som krävs för att svara på ESTA-frågorna.

Om du har ett pass från ett land med viseringsundantag och vill ansöka om ESTA för att resa till USA som turist, på affärsresa, för medicinska syften eller för att resa genom USA på väg till ett annat resmål, se till att ansöka om ESTA i god tid. Du kan även se dessa vanliga frågor för vidare information om ESTA.

Ansök om ESTA

Dela med sig

FacebookTwitterYoutube

Ansök om ESTA

ESTA är ett obligatoriskt resegodkännande för resenärer som reser till USA med flyg eller båt för turism, genomresa (transit) eller affärsbesök under högst 90 dagar.

Ansök om ESTA