Hur länge är ESTA giltigt?

Publicerad: Sep 27, 2018, Ändrat: Sep 05, 2018 | Tags: ESTA, ESTA Varaktighet

ESTA-programmet för viseringsundantag gör det möjligt för medborgare i 38 länder att resa till USA för turism-, affärs-, transit-, medicinska ändamål och för korta studier utan att de behöver ansöka om visum. ESTA har gjort det mycket enklare för resenärer i Storbritannien, Irland, Australien, Nya Zeeland och många andra europeiska, asiatiska och sydamerikanska länder att resa till USA. Ett ansökningsformulär tar 10-15 minuter att fylla i och tillstånd ges omedelbart med 99 % godkännanden.

Varaktighet för ESTA-godkännande

Ett godkänt ESTA ges för en period på två år eller passets utgångsdatum, vilket som infaller först. Men det innebär inte att en person kan stanna i USA i två år. ESTA kan användas för besök upp till 90 dagar per avslutande 12-månadersperiod. Så om en resenär nyligen har fått ett ESTA och stannat 90 dagar och därefter återvänt till sitt hemland, måste han/hon sannolikt vänta 12 månader innan de kan använda sitt ESTA igen. Men tull- och gränsskyddsmyndigheten (CBP) har inte satt upp strikta krav för tiden en person måste vänta mellan besök till USA. Alternativt kan resenären ansöka om ett amerikanskt visum om han/hon vill besöka landet igen inom 12 månader efter deras föregående 90-dagarsvistelse. Om en resenär söker information om immigration eller annan information om visering till USA, ska han/hon anlita en juridisk rådgivare från en licensierad jurist inom immigration till USA. Gränskontrolltjänstemannen avgör om ”rimlig tid” har gått mellan vistelser. Om gränskontrolltjänstemannen misstänker att en resenär försöker bo i USA kommer de inte att beviljas inresa. Tänk på att detta huvudsakligen är riktlinjer eftersom inresa till USA avgörs av CBP.

Bästa tiden att ansöka om ESTA

Beroende på när en besökare vill resa till USA, bör de välja en strategisk tidpunkt för sin ESTA-ansökan för att säkerställa att de får ut mesta möjliga av sin resa och sitt tillstånd innan de besöker USA. Även om 72 timmar anses vara den lägsta tidsperioden innan man ansöker om ett ESTA, är det klokt att planera för att en sökande nekas ESTA och istället måste ansöka om ett amerikanskt visum. Om du planerar att stanna i USA mer än 90 dagar, måste du ansöka om ett amerikanskt visum. Att överskrida tiden som ett ESTA medger leder sannolikt till att du stängs av från programmet och eventuellt till framtida avvisanden vid den amerikanska gränsen. Att överskrida tiden som ett ESTA medger kan också äventyra godkännanden av framtida ansökningar om visum till USA.

Förlänga en vistelse i USA genom att besöka närliggande länder

Besök till närliggande länder som t.ex. Kanada och Mexiko och till och med Karibien, utan att först flyga hem, räknas sannolikt in i 90-dagarsvistelsen. CBP-gränskontrolltjänstemän är medvetna om denna taktik som resenärer använder för att förlänga sina besök i USA och kommer troligen att neka inresa till personer som använder sådan taktik. Om du verkligen vill besöka Kanada, Mexiko eller Karibien och vill stanna 90 dagar i USA också, planera din resrutt därefter så att du inte stannar längre än 90 dagar i USA eftersom man antagligen inte har överseende med att stanna ens en dag längre än 90 dagar.

Förnya ditt ESTA i USA

ESTA-ansökningar kan inte förlängas eller förnyas när du är i USA. Tillståndet måste erhållas innan du anländer till USA eller dess territorier. Men om ditt pass eller ESTA löper ut medan du är i USA, måste du ansöka om ett nytt ESTA för återstoden av din 90-dagarsperiod.

Om du har ett pass från ett land som är undantaget från viseringskravet som t.ex. Storbritannien, Irland, Australien, Nya Zeeland eller annat västeuropeiskt land och vill erhålla ett ESTA för turist-, affärs-, medicinska eller transitändamål, kom igång med din ansökan, annars, gå till vanliga frågor för att läsa mer om ESTA

Ansök om ESTA

Dela med sig

FacebookTwitterGoogle+Youtube

Ansök om ESTA

ESTA är ett obligatoriskt resegodkännande för resenärer som reser till USA med flyg eller båt för turism, genomresa (transit) eller affärsbesök under högst 90 dagar.

Ansök om ESTA

Tweets