Resenärer som reser in i USA landvägen kommer nu att behöva en ESTA

Publicerad: Oct 15, 2022, Ändrat: Oct 15, 2022 | Tags: ESTA-ansökan väntar, Gränssäkerhet, ESTA-krav

Den 7 april 2022 ändrade den amerikanska tullmyndigheten (Customs and Border Protection, CBP) reglerna i programmet för viseringsundantag (Visa Waiver Program (VWP)) som gäller för inresa i USA landvägen.

När kommer resenärer som tar sig in i USA landvägen genom programmet för viseringsundantag att behöva ett ESTA?

Från och med den 1 oktober 2022 kommer alla resande som tar sig in i USA luftvägen, vattenvägen, och nu även genom landvägen, att behöva ett godkänt ESTA för att få tillstånd att resa in i landet. Tidigare behövdes bara ett ESTA för de resenärer som genom VWP reste in i landet luft- eller vattenvägen.

Vad är ESTA?

ESTA är en förkortning av Electronic System for Travel Authorization. Det är ett system som används av CBP för att kontrollera resenärernas bakgrund innan de beviljas inträde i USA. Målet för ESTA är att öka säkerheten för alla resenärer. Det är dock viktigt att notera att ett ESTA inte är ett visum.

Vad är fördelarna med ESTA?

Ett godkänt ESTA ger resenärer som tar sig till USA som turister, affärsresande, eller genomresande rätten att stanna i landet upp till 90 dagar per besök. Ett ESTA gäller i två år, eller tills den resandes pass går ut, vilket som nu kommer först. Ett ESTA kan användas för flera inresor, så du behöver alltså inte ansöka om ett nytt ESTA om du redan har ett som ännu är giltigt. Varje resenär som är berättigad till att resa genom VWP kommer att behöva ett godkänt ESTA, oberoende av ålder.

Det finns även flera krav för att få ett godkänt ESTA. Dessa inkluderar att du har ett giltigt pass och medborgarskap, samt att du har en ren bakgrund när det kommer till invandrings- och brottshistorik.

När bör jag ansöka om ett ESTA?

Alla resenärer rekommenderas att ansöka om ett ESTA minst 72 timmar innan inresan till USA. Det finns några viktiga skillnader att notera, beroende på hur du reser:

  • Om du reser genom luft- eller vattenvägen, kommer du inte att få gå ombord på planet eller båten utan ett godkänt ESTA. Om du blir nekad till att få ett ESTA i sista minuten kan du alltså bli tvungen att boka om din resa och ändra dina resplaner.
  • Om inresan sker via landvägen kan du köra ända fram till USA:s gräns, men får inte köra in i landet innan ditt ESTA godkänts. Att ansöka om ett ESTA minst 72 timmar innan inresan kommer alltså att förenkla resan. Om din ESTA-ansökan blir avslagen kommer du inte att kunna resa in i USA utan ett visum, vilket kan ta flera veckor att få beviljat.

Kommer I-94 att tas bort?

Nej. I-94 kommer fortfarande att behövas för besökare som reser in genom landvägen. Förändringen gör inte att I-94-avgiften (för närvarande 6 $), eller det digitala formulär resenärer måste fylla i innan inresan via landvägen, tas bort. CBP har en mobilapp som heter CBP OneTM. Genom denna kan resande anmäla sin inresa upp till sju dagar innan ankomst. Appen är gratis och finns att ladda ner både genom Apple Store och Google Play. Appen visar även resehistorik och ger bevis för att den resande har ett I-94 när denne reser in i USA landvägen. Genom att använda appen förenklas din resa, men det går även att ansöka om ett digitalt I-94 på CPB:s webbsida för den som inte vill ladda ner appen.

Om jag blivit nekad ett ESTA, kan jag ändå resa till USA via landvägen?

Ja, du kan fortfarande resa till USA via landvägen om du blivit nekad ett ESTA. Men du måste ansöka om ett visum till USA, som bäst beskriver anledningen till ditt besök. Du måste även skaffa ett I-94, vilket mer liknar en form av dokument för överensstämmelse för din resa än ännu ett visum eller ansökan om resetillstånd.

Slutsats

Denna förändring ger den amerikanska tullmyndigheten en bättre metod för att samla information om de resenärer som genom VWP reser in i USA via landvägen. Det extra jobbet resenärerna måste göra räknas bli minimalt. Att ansöka om ett ESTA via webben och lämna in ett digitalt I-94 innan ankomst till USA:s gräns kommer att spara tid för både resenärer och den amerikanska tullmyndigheten.

Dela med sig

FacebookTwitterYoutube

Ansök om ESTA

ESTA är ett obligatoriskt resetillstånd för berättigade resenärer som reser in i USA på land, med flyg eller till sjöss för besök på mindre än 90 dagar.

Ansök om ESTA