Varför har mitt ESTA inte kommit?

Publicerad: Nov 25, 2019, Ändrat: Nov 25, 2019 | Tags: ESTA-status, ESTA-bearbetning, ESTA-leverans

Inledning

Under den senaste tiden har man ändrat hur ESTA-ansökningar behandlas, vilket har orsakat längre behandlingstider hos den amerikanska tull- och gränsskyddsmyndigheten (Customs and Border Protection, CBP). I princip alla ESTA-ansökningar behandlas dock inom 72 timmar. Även om det fortfarande är vanligt att man får svar direkt så levereras nu många svar via e-post, vilket vanligtvis sker ett par timmar eller ett par dagar efter att en ansökan har skickats in. Sökande noteras via e-post om aktuell status för deras ansökan. Resenärer som väntar på ett ESTA-beslut bör se sidan med information om ESTA-status. Utöver information via e-post så kan sökande även kontrollera status för sina ESTA-ansökningar online om de inte har fått ESTA, eller om det har gått ett par dagar sedan de skickade in sin ansökan.

Varför har jag inte fått mitt ESTA?

  • Din ansökan kan vara väntande och behandlas under normala omständigheter.
  • Du kan ha angett felaktiga uppgifter i din ansökan, och den är väntande. I så fall måste du vänta på ett beslut om din ansökan. Du kan ta reda på mer information om varför en ansökan blir ”väntande” genom att gå till följande länk: Vad betyder “Authorization Pending” på min ESTA-ansökan?. När du har fått ett ESTA-beslut kan du se dina svar från ansökan och se till att din ansökan inte innehåller misstag.
  • Det är även möjligt att din e-postleverantör har blockerat meddelanden från CBP. I så fall bör du kontrollera din mapp för skräppost och sedan kontakta din e-postleverantör om du inte har fått ett e-postmeddelande från CBP och om det har gått mer än 72 timmar.

Kan jag fortfarande resa till USA om mitt ESTA är väntande eller har nekats?

Nej. Resenärer som är berättigade till viseringsundantag kan inte stiga ombord flygplan eller fartyg till USA utan godkänt ESTA och måste även ha med sig passet som de använde för att ansöka om ESTA.

Kan jag fortfarande resa till USA om mitt ESTA först godkändes och sedan nekades?

Om ditt ESTA först godkändes och sedan nekades innan din avresa till USA så kommer du inte att kunna resa till USA enligt programmet för viseringsundantag.

Sammanfattning

Resenärer som är berättigade till ESTA måste ha bekräftelse på att de har godkänt ESTA innan de reser till USA. DHS och CBP tar nu längre tid att behandla ESTA-ansökningar, så se till att kontrollera status på din ESTA-ansökan om du inte har fått bekräftelse via e-post inom 72 timmar från tiden då du skickade in din ansökan.