Visum till San Francisco, Kalifornien, USA

Publicerad: Aug 12, 2019, Ändrat: Jul 25, 2019 | Tags: USA Visa, ESTA

Visum till San Francisco, Kalifornien, USA

Inledning

Om du frågar lokalborna om sevärdheter i San Francisco är chansen stor att du får höra om Golden Gate Bridge eller Alcatraz. Staden har en befolkningsmängd på cirka 870 000 invånare och en yta av 121 km² i den sammanhängande regionen runt San Francisco Bay Area. Den här guiden ger dig en översikt över sevärdheter och information om ESTA och visum till San Francisco.

ESTA eller visum för att resa till San Francisco?

För medborgare i de flesta länder krävs ett giltigt visum innan de reser till San Francisco i USA. Medborgare från länder som deltar i Visa Waiver Program har däremot möjlighet resa till USA utan visum och vistas i landet i högst 90 dagar som turist eller i affärer. I syfte att förbättra säkerheten kräver Department of Homeland Security att resenärer som reser till USA under Visa Waiver Program bekräftar sin behörighet genom Electronic System for Travel Authorization (ESTA). En fullständig lista över de deltagande länderna har publicerats av Department of Homeland Security.

Skillnaden mellan ESTA och visum

ESTA och visum är två olika saker. ESTA är en säker onlinetjänst för medborgare från länder som omfattas av Visa Waiver Program, vilket ger dem möjlighet att ansöka om resetillstånd till USA och betala ESTA-avgiften online. Datasystemet kontrollerar om sökande är berättigade till ESTA och om så är fallet beviljas resetillstånd. Reseillståndet gäller i två år efter utfärdandedagen eller dagen då passets giltighetstid löper ut, beroende på vilket som inträffar först. Resetillståndet bekräftar passinnehavarens behörighet att resa in till landet för turism eller för vissa affärsaktiviteter, som till exempel att närvara vid en konferens. För övriga syften såsom arbete, studier, äktenskap och permanent uppehållstillstånd krävs ett särskilt visum utfärdat av den amerikanska ambassaden. Skillnaden mellan ESTA och visum har också en avgörande roll för turistresor. Ett besöksvisum kan till exempel förlängas utöver 90 dagar, vilket inte är möjligt med ESTA. Om man har ett visum behöver man inte ansöka om ESTA. Är man däremot osäker på om resans syfte faller inom ramen för ett ESTA, rekommenderas resenärer att ansöka om lämpligt visum till USA.

Kultur

Mycket av San Franciscos färgrika historia av hippies, flower power, fri kärlek, psykedelisk rockmusik och narkotika är dokumenterad runt om i staden. San Francisco handlar idag om nya högteknologiska digitala företag, Silicon Valley, China Town, internationell mat, historisk arkitektur, linbanor och moderna sevärdheter.

Resa till San Francisco

San Francisco ligger vackert belägen vid bukten på den amerikanska västkusten. San Francisco International Airport är en av de största flygplatserna i världen. En resa med direktflyg från Kastrup till San Francisco tar cirka 10 timmar medan en resa med flygförbindelser kan ta mellan 14-17 timmar. Många väljer att dela upp sin tvåveckorssemester genom att stanna ett par dagar på två eller tre olika destinationer på väg till San Francisco.

Staden ligger bara 13 kilometer från flygplatsen och nås enkelt med hotellbuss, taxi eller stadens snabbtåg som avgår från den internationella terminalen.

Ta sig runt i San Francisco

Oavsett var du väljer att bo i staden är det enkelt att ta sig runt i staden. Snabba färdmedel som taxi, snabbtåg och stadsbussar är billiga och har regelbundna avgångar. Men när du besöker backarna i San Francisco är spårvagn transportmedlet att föredra.

Sevärdheter i San Francisco

Golden Gate Bridge finns med på listan över moderna världens sju underverk och är verkligen värt ett besök. En resa över bron med bil är en upplevelse i sig men om du väljer att cykla eller promenera över bron kan du uppleva denna ikoniska konstruktion och samtidigt njuta av den fantastiska utsikten.

Ta en självguidad rundtur på kvällen till det kusliga Alcatraz för en oslagbar upplevelse. Men se upp spöken i hemsökta celler!

Nästa sevärdhet är den mest besökta i staden och det är lätt att förstå varför. PIER 39 på Fisherman's Wharf på Beach Street erbjuder en fantastisk utsikt över havet, sjölejon som solar på konstgjorda öar, restauranger, caféer, underhållning, shopping och Aquarium of the Bay. Avsätt en eftermiddag för att njuta av Fisherman’s Wharf.

En annan intressant sevärdhet är Crissy Field. Parken har nära till strand, restauranger och fiskebryggor och är mycket populär bland lokalbefolkningen för att koppla av, gå en promenad med hunden eller jogga.

Besök China Town för sin historia, livliga atmosfär, arkitektur och kinesiska restauranger.

För den som är intresserad av graffitikonst är Mission Street Tour ett måste. Det finns två kvarter av färgsprakande väggar och byggnader – allt tillägnat till graffitins konst.

California Academy of Sciences har något för alla åldrar. Med sitt naturhistoriska museum, akvarium, planetarium och pingvinkoloni är detta en lärorik och intressant plats att besöka.

Det finns så många andra ställen att besöka men vi måste ta en paus för att äta.

Lunch och middag i San Francisco

Hotellens menyer är oftast kompletta men det är också trevligt att gå ut och äta som en lokalinvånare. Varför inte njuta av ett gott mellanmål under lunchen på din resa? Ike Place i Castro gör smörgåsar som du aldrig tidigare skådat. Sam's Anchor Cafe i Tiburon erbjuder brunch, hamburgare och skaldjur. Mamas i Washington Square gör fransk toast på fem olika sätt, omeletter, egg benedicts och kryddiga italienska korvar. Ferry Building har restauranger och gatukök för de mest krävande matälskare.

På kvällen kan du besöka platser som Coqueta för att njuta av det traditionella spanska köket med utsikt över bukten.

Nob Hill Cafe specialiserar sig på traditionell italiensk mat och har många matgäster runt 17.00 på eftermiddagen.

Gracias Madre erbjuder utsökta vegetariska och veganska måltider i mexikansk stil.

Sammanfattning

San Francisco är unik på sitt eget sätt. Stadens historia, såväl gammal som modern, dess läge vid bukten, arkitektur, kultur och mat gör den till en favoritdestination för de som vill uppleva en äkta amerikansk stad.

Om du har ett pass från ett land som är undantaget från viseringskravet som t.ex. Storbritannien, Irland, Australien, Nya Zeeland eller annat västeuropeiskt land och vill erhålla ett ESTA för turist-, affärs-, medicinska eller transitändamål, kom igång med din ansökan, annars, gå till vanliga frågor för att läsa mer om ESTA

Ansök om ESTA

Dela med sig

FacebookTwitterYoutube

Ansök om ESTA

ESTA är ett obligatoriskt resegodkännande för resenärer som reser till USA med flyg eller båt för turism, genomresa (transit) eller affärsbesök under högst 90 dagar.

Ansök om ESTA