Komplett guide till ESTA-ansökan

Publicerad: Sep 19, 2018, Ändrat: Aug 23, 2018 | Tags: ESTA, Guide till ESTA-ansökan

I över ett decennium har ESTA-programmet för viseringsundantag gjort det enklare för turister och företag att resa till Amerika. Sedan det infördes har ändringar av olika ansökningskrav ägt rum och i vissa fall, i synnerhet med omfattande tillägg till kraven för ansökningsformulär, behörighet och säkerhetsgranskning.

ESTA har grundläggande skillnader jämfört med andra konventionella viseringar. Till att börja med är ESTA ett ”viseringsundantag” vilket betyder att det inte är ett visum i tekniska termer. ESTA är avsett att ge människor ett snabbt sätt att komma in i landet under en kort period och när deras syfte har uppfyllts, måste de resa ut ur USA. Å andra sidan, ger konventionella visum rätt att resa in i Amerika för specifika syften och under en längre period jämfört med ett ESTA.

Och viktigast av allt, ESTA är annorlunda eftersom det inte ger besökare till USA lagliga rättigheter som amerikanska medborgare har eller som innehar ett amerikanskt grönt kort eller ett arbetsvisum. Personer som till exempel innehar ett visum har möjlighet att resa till USA och stanna tills syftet som det beviljades för löper ut och beviljas vissa immigrationsrättigheter. ESTA-resenärer kan göra korta vistelser i affärer eller för fritidsändamål om de inte stannar längre än 90 dagar, medan personer med ett amerikanskt visum kan stanna i landet tills syftet med vistelsen är uppfyllt även om det tar tio år.

Personer med giltiga amerikanska visum behöver inte ansöka om ett ESTA-viseringsundantag. Med andra ord behöver personer med giltiga visum inte ansöka om ett resetillstånd för att undvika överlappning av funktioner. I enlighet med artikeln av Förenta staternas tull- och gränsskyddsmyndighet (2017), garanterar inte båda formerna av viseringar inträde till USA även om de visar att konsularagenturer i det andra landet har godkänt inresa. Det är amerikanska immigrationsmyndigheter som avgör om reseansökningar kan beviljas och de behöver inte motivera godkännande eller avslag på ansökningar om inresa.

I vilket fall som helst kan personer ansöka om ett ESTA om behörighetskraven är uppfyllda och det avsedda syftet är berättigat under den korta perioden av 90 dagar. En person är behörig att resa in enligt ESTA-programmet för viseringsundantag om han eller hon kommer från de 38 länder som listas i programmet för viseringsundantag. Dessa länder är som följer: Australien, Österrike, Andorra, Belgien, Brunei, Chile, Tjeckien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Island, Irland, Italien, Japan, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Monaco, Nederländerna, Nya Zeeland, Norge, Portugal, Republiken Malta, San Marino, Singapore, Slovakien, Slovenien, Sydkorea, Spanien, Sverige, Schweiz, Taiwan och Storbritannien. Utöver att vara medborgare i dessa länder, måste sökande uppfylla följande behörighetskrav;

  • Sökande får inte inneha ett besöksvisum
  • Längden på vistelsen är högst 90 dagar
  • Resan ska vara för fritids- eller affärsändamål eftersom dessa ändamål inte kräver längre vistelser; sålunda finns inget behov av en lång ansökningsprocedur
  • Ett giltigt pass som lagligen har utfärdats av ett land som deltar i programmet för viseringsundantag
  • Den planerade resan slutar inte i angränsande territorium eller närbelägna territorier såvida den sökande inte bor i landet
  • Tillhandahålla rimlig motivering till Förenta staternas tull- och gränsskyddsmyndighet för inträde genom Förenta staternas lag om immigration och nationalitet
  • Tillhandahålla bevis genom biometriska identifierare, giltigt pass och personlig information om att alla villkor som krävs för visumansökan har uppfyllts
  • En person är behörig om han/hon inte anses utgöra ett hot mot hälsan, säkerheten, och välfärden i Amerika i synnerhet efter händelsen den 9 september.

När en sökande uppfyller alla behörighetskrav, finns det ytterligare krav som måste uppfyllas. Först och främst måste personen ha ett giltigt pass från något av de 38 länder som deltar i programmet för viseringsundantag. Detta är ett grundkrav som måste uppfyllas under ansökningsproceduren därför att det innehåller relevant information som krävs för att avgöra om personen kan beviljas inträde. Sökande får inte inneha ett besöksvisum eftersom det eliminerar behovet av en ESTA-ansökan.

McNeill, Carafano, Dean och försäljningsavdelningen (2009) har också betonat betalningsmekanismen eftersom de flesta inte är välinformerade om hur man gör säkra betalningar. Vad som krävs är ett giltigt VISA-, MasterCard-, American Express-, eller Discover-kort därför att de är erkända av myndigheter som säkra, autentiska och i överensstämmelse med finansiella krav som statliga myndigheter ställer. Ett PayPal-konto kan användas i samma syfte som korten för att göra de erforderliga betalningarna. I det fallet krävs en betalning som delas upp i en handläggnings- och en godkännandeavgift.

Betalning av avgifter kan göras senare till skillnad från vissa rådande uppfattningar att det måste ske direkt. Enskilda sökande har sju dagar på sig efter insändning av ansökan att genomföra betalningen. Om denna tidsgräns överskrids är ansökan inte tillgänglig och den sökande måste ansöka igen. Detsamma gäller för sökande i grupp men de sju dagarna inleds efter att den sista ansökan har fyllts i. Jämfört med en enskild ansökan, blir grupp-ID inte tillgängliga och gruppens kontaktperson måste skicka in ansökan igen. Enligt McNeill, Carafano, Dean och försäljningsavdelningen (2009), är denna policy avsedd att förenkla ansökningsproceduren och förkorta handläggningen av ansökan.

Med införandet av det utökade ESTA, har fler krav inkluderats och de måste uppfyllas för att öka chanserna för att tillståndet beviljas. Från 2014 har ytterligare frågor om namn och aliasnamn, medborgarskap, namn på föräldrar, ID-kortnummer och information om anställning lagts till som del av de utökade personkontrollåtgärderna från myndigheter som ansvarar för immigration. Information om anställning har lagts till som del av avsnitt 214b i lagen om immigration och nationalitet (the immigration and nationality act) därför att det visar behörighet enligt juridiska krav. Sökande måste därför tillhandahålla denna information för att styrka sitt syfte med resan.

Baserat på behörighetskraven och ansökningskraven, kan man se ESTA-viseringsundantag som bara ett tillfälligt resetillstånd. Människor behöver ett ESTA för att resa in i USA för en kort vistelse på mindre än 90 dagar, vilket innebär att det skapades för turism- och affärsaktiviteter där korta och begränsade tidsperioder är tillräckligt. Ett flexibelt program för viseringsundantag gör det möjligt att öka flödet av genuina affärs- och turistresenärer till USA med positiva resultat för turistverksamheten och den amerikanska ekonomin som helhet. I fall där besöket måste förlängas utöver de 90 dagarna, är besökare skyldiga att ansöka om ett amerikanskt visum.

Sökande är inte skyldiga att ansöka om ett ESTA när de bokat resrutt. Reseinformation måste inte tillhandahållas under ansökningsförfarandet men man måste ha en kontaktperson i USA, vistelseadress och om det är en transit, måste det anges i avsnittet reseinformation. Även om misstag sker i en insänd ansökan, är det möjligt att göra korrigeringar (Duckett, 2016). Sökande ska också observera att vissa fält som t.ex. passnummer och utfärdandeland inte kan ändras om inte en ny ansökan görs och de nödvändiga avgifterna betalas.

Sökande har ibland upplevt svårigheter i synnerhet med sina namn och datum på viktiga resehandlingar som t.ex. pass. Vissa namn innehåller till exempel bokstäver som inte finns i det engelska alfabetet och skapar inneboende problem med stavning i ESTA-ansökningar. Oftast är lösningen att gå till den maskinläsbara delen av passet för att se en universell stavning av deras namn. Pass som närmar sig utgångsdatum har också orsakat problem för sökande eftersom utgångsdatum på deras pass kan inträffa när de är i USA. (Siskin, 2014).

Slutligen tillhandahålls resultatet av en ansökan omedelbart efter att den skickats in eftersom godkännandeproceduren för ESTA är mycket automatiserad. I de fall där mer tid krävs för handläggning, tar det högst 72 timmar att fatta ett slutgiltigt beslut och svaren kan läsas genom att besöka webbsidan med ansökningsstatus eller via e-post, om den sökande har angett en e-postadress när ESTA-ansökan skickades in. Det finns tre svar för en ESTA-ansökan, och de är: ”Tillstånd godkänt”, ”Resa inte godkänd” och ”Godkännande pågår”. Ett beslut om ”Resa inte godkänd” är inte ett nekat inträde utan ett förbud att resa till USA med programmet för viseringsundantag. I sådana fall behöver resenären ansöka om ett B1 affärsvisum eller B2 turistvisum eller C1 transitvisum. På samma sätt indikerar ”Godkännande pågår” inte ett negativt resultat för resenären, utan indikerar bara att amerikanska tull- och gränsskyddsmyndigheter behöver mer tid för att behandla hans/hennes ansökan och komma fram till ett beslut.

Referenser

  1. Duckett, G. (2016). Travel in the United States of America: Questions and Answers. Singapore: George Duckett.
  2. McNeill, J. B., Carafano, J. J., Dean, J., & Sales, N. A. (2009). Visa Waiver Program: A Plan to Build on Success. Heritage Foundation Backgrounder, 9.
  3. Siskin, A. (2014). Visa Waiver Program. Congressional Research Service.
  4. U.S Customs and Border Protection. (2017). Travel. Retrieved from U.S Customs and Border Protection: https://www.cbp.gov/travel
  5. U.S Customs and Border Protection. (2017). U.S Customs and Border Protection. Retrieved from Department of Homeland Security: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Dela med sig

FacebookTwitterGoogle+Youtube

Ansök om ESTA

ESTA är ett obligatoriskt resegodkännande för resenärer som reser till USA med flyg eller båt för turism, genomresa (transit) eller affärsbesök under högst 90 dagar.

Ansök om ESTA

Tweets