Planera bilsemester i USA

Publicerad: Jan 31, 2022, Ändrat: Jan 31, 2022 | Tags: ESTA för turism, ESTA-krav

USA har ett varierande landskap som bjuder på många olika typer av sevärdheter och områden. Alla dessa kopplas samman med de långa vägarna som gör att många väljer en bilsemester i USA. Dock krävs det lite planering, så att du kan få ut så mycket som möjligt av resan. Även om du är mer spontant lagd behöver du skaffa en idé om vilka platser du vill besöka.

Resetillstånd för USA

För ett besök till USA behöver du visum eller viseringsundantag. Det är nödvändigt att ha et godkänt resetillstånd oberoende av hur länge du vill stanna i landet. Om du ska resa till USA i mindre än tre månader kan du använda ESTA (Electronic System for Travel Authorization) för att ansöka om viseringsundantag. För längre besök krävs ett vanligt visum. De nittio dagarna du får stanna med ESTA börjar så snart du sätter fot i landet. Du bör alltså hålla ett öga på datumen. Om du kör en omväg via Sydamerika, Kanada eller Karibien återställs inte dina nittio dagar. Om du ska resa i mer än nittio dagar rekommenderas B-2-turistvisum.

Resenärer som inte är berättigade till ESTA eller som vill stanna i USA längre än tre månader kan som sagt ansöka om B-2-turistvisum. Du kan ansöka online genom att skicka in blanketten DS-160. När du har skickat in DS-160-blanketten måste du boka en intervju på din ambassad eller närmaste konsulat. Du bör se till att du har minst sex månader kvar på ditt pass när du anländer till USA. B-2-turistvisum utfärdas vanligtvis för en period om tio år och kan användas för resor på upp till sex månader per besök.

Förbered dig: USA är stort

Kom ihåg att USA är ett mycket stort land. Därför bör du planera din resa innan du anländer. Om du ska åka på bilsemester och har begränsad tid kan du börja med att besöka staterna du helst vill se. Du kan även spara tid genom att flyga mellan vissa resmål.

Börja med att skapa en lista på stater eller städer du vill besöka. Skriv dem i geografisk ordning. Så om du lämnar östkusten ska du inte behöva köra omvägar för att komma tillbaka dit igen. Om du inte vill stanna i en stad inom 16 timmars körtid kan du köpa en enkelbiljett till flyg istället för att köra.

Att korsa landets gränser

Om du ska påbörja din bilsemester i Kanada bör du vara medveten om vilka regler som gäller när du korsar den amerikansk-kanadensiska gränsen. Där kan du behöva uppvisa bevis på din rättighet att resa till USA till lands, såsom ditt pass, uppehållstillstånd eller annan godkänd legitimation. 

Borde jag köpa eller hyra bil för bilsemestern?

För bilsemester i USA föredrar vissa att köpa bil snarare än att handskas med uthyrning. Att köpa en bil för din bilsemester i USA kan dock medföra ytterligare kostnader och potentiella problem. Innan du bestämmer dig för att köpa en bil i USA bör du tänka på följande:

  • Beroende på vilka stater du ska köra igenom kan du behöva försäkring. Bilförsäkring i USA kostar vanligtvis från 300 $ till 500 $ per månad (2 500 till 4 200 kr enligt dagens valutakurs).
  • Försäkringsbolaget du väljer kommer att kontrollera din nationalitet. Om du inte har amerikanskt medborgarskap kan du behöva betala mer.
  • Du behöver en amerikansk adress, till exempel en släkting eller väns adress.
  • Du måste bekräfta att du har ett giltigt körkort.

Att köpa en bil medför ett antal ytterligare faktorer. Men även om det vanligtvis är enklare att hyra bil finns det fördelar med att köpa.

När bör jag hyra bilen?

Det finns flera saker att tänka på när du ska hyra bil. Det är viktigt att boka en bil i förhand så att du kan bege dig på din bilsemester utan att behöva vänta eller köra en typ av bil som du inte är bekväm med.

Många försäkringsbolag och bokningssidor har regelbundna specialerbjudanden, vilket innebär att priserna varierar med 10 % till 20 %. För att undvika att missa ett erbjudande kan du boka din hyrbil till ett pris som inkluderar kostnadsfri avbokning. Om ett lägre pris sedan erbjuds kan du avboka din första bokning och hyra bil till det lägre priset.

När du tittar på bilar att hyra på nätet bör du ta en titt på de dagliga kostnaderna. Ta reda på huruvida dessa inkluderar moms och försäkringskostnader. Att inte göra det kan leda till att du måste betala mer i slutet av resan, vilket kan bli en stor oväntad kostnad. Läs alltså noggrant igenom informationen och se till att du vet vad den totala kostnaden blir.

Hur packar jag inför min bilsemester?

Även om du kommer att köra större delen av resan bör du packa så lätt som möjligt. En lättare väska förkortar resetiden och minskar bränsleförbrukningen då din bil blir lättare. Packa endast nödvändiga kläder, nödutrustning och andra viktiga saker. Annat kan du alltid köpa på semestern.

Packa lätta sommarkläder om du planerar bilsemester på sommaren. Om vädret skulle ändras kan du köpa lite varmare kläder.

Om du behöver proviant, utrustning eller kläder kan du besöka en av USA:s stora kedjor, såsom Walmart eller Target. De har allt från matvaror, kläder och första hjälpen till biltillbehör och andra saker som behövs för din bilsemester.

När du packar inför bilresan bör du även ta med saker som gör de många timmarna i bilen roligare och mer avslappnande. Du kan till exempel ta med en bra laddare och tillbehör till dina elektronikprylar. Även om det är möjligt att ta bilder med din smartphone blir semesterbilderna ännu bättre med en riktig kamera. Du kan även packa en läsplatta, ett par bra böcker och kartor.

Borde jag besöka nationalparker?

USA har flera välkända nationalparker som ligger i olika delar av landet. Om du vill klättra eller vandra är de absolut värda besöket. Du kan även campa i vissa delar av parkerna, vilket minskar dina kostnader för boende.

När du besöker en nationalpark måste du betala inträde, vilket vanligtvis kostar cirka 35 $ (300 kr) per fordon och dag. Om du planerar att tillbringa en längre tid i parken kan du köpa en årsbiljett. Den kan vanligtvis användas i flera olika parker inom din valda stat.

Sammanfattning

Resenärer som vill uppleva olika delar av USA, dess kultur och klimat kan bege sig på bilsemester genom landet. Även om en bilsemester kräver ytterligare planering och resetid får du en berikad upplevelse och mer flexibilitet på semestern.

Dela med sig

FacebookTwitterYoutube

Ansök om ESTA

ESTA är ett obligatoriskt resetillstånd för berättigade resenärer som reser in i USA på land, med flyg eller till sjöss för besök på mindre än 90 dagar.

Ansök om ESTA